Znanstvene monografije

RRT: Znanstvene monografije

“PROGRAM RAZVOJA ODRŽIVOG TURIZMA U SISKU I PETRINJI”

MARKO KOŠČAK, Sveučilište u Mariboru, Fakultet za turizam Brežice, Slovenija
BARBARA PAVLAKOVIČ, Sveučilište u Mariboru, Fakultet za turizam Brežice, Slovenija
INGRID PADJEN ĐURIĆ, Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije, Hrvatska
MARKO JURAKIĆ, Vimal Akademija – Udruga za razvoj ljudskih potencijala, Moslavačka Slatina, Hrvatska

Sažetak:
Monografija „Program razvoja održivog turizma u Sisku i Petrinji“ rezultat je projekta kojim želimo potaknuti obnovu ruralnoga i urbanoga turizma na potresom oštećenom području  hrvatske regije Sisačko-moslavačka županija. Sisačko-moslavačka županija nalazi se u središnjoj Hrvatskoj i ima vrlo povoljan položaj između Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije. Sa svojim prirodnim bogatstvima ima velik potencijal razvoja turizma i, još više, održivog turizma. Sisak kao kulturno središte pruža mogućnosti industrijskog i urbanog turizma, dok Petrinja pruža mogućnost aktivnosti u prirodi te upoznavanje baštine i tradicije (na primjer lončarstva). Odlična atrakcija održivoga turizma je i priroda parka Lonjsko polje. Mentori i studenti prve godine postdiplomskog programa na Fakultetu za turizam Sveučilišta u Mariboru (Slovenija) uz sudjelovanje lokalnog stanovništva suočili su se sa strateškim izazovom razvoja turizma. Nakon analize stanja, pripremili su viziju razvoja, utvrdili prioritetna područja rada, definirali mjere i pokazatelje te način njihova praćenja. Akcijski plan temelji se na teoriji razvoja održivog turizma u zaštićenim područjima, predstavljenoj na početku ove monografije.

“PROGRAM RAZVOJA ZA ODRŽIVI RURALNI TURIZAM U MOSLAVINI”

BARBARA PAVLAKOVIČ, Sveučilište u Mariboru, Fakultet za turizam Brežice, Slovenija, e-mail: barbara.pavlakovic@um.si
MARKO JURAKIĆ, Vimal akademija – Udruga za razvoj ljudskih potencijala, Moslavačka Slatina, Popovača, Hrvatska, e-mail: vimalakademija@gmail.com
MARKO KOŠČAK, Sveučilište u Mariboru, Fakultet za turizam Brežice, Slovenija, e-mail: marko.koscak@um.si

Sažetak:
Znanstvena monografija Program razvoja za održivi ruralni turizam u Moslavini rezultat je projekta kojim želimo potaknuti održivi ruralni turizam na širem teritoriju hrvatske regije Moslavine. Moslavina je pozicionirana u središnjoj Hrvatskoj i ima vrlo pogodan položaj između Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije. Sa svojim prirodnim bogatstvima ima veliki potencijal razvoja turizma i, još više, održivog turizma. Mnoštvo obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG-ovi) koja imaju turističku ponudu odlična su atrakcija za održivi turizam, kao i priroda parka Lonjsko polje i Moslavačka gora. Mentori i studenti prve godine postdiplomskog programa Turizam na Fakultetu za turizam Sveučilišta u Mariboru (Slovenija) uz sudjelovanje lokalnog stanovništva suočili su se sa strateškim izazovom razvoja turizma. Nakon analize stanja, pripremili su viziju razvoja, utvrdili prioritetna područja rada, definirali mjere i pokazatelje te način praćenja istih. Sam akcijski plan temelji se na teoriji razvoja održivog turizma u zaštićenim područjima, predstavljenoj na početku ove monografije.

U sklopu Međunarodne znanstveno stručne konferencije za razvoj ruralnog turizma RRT2020 u četvrtak 3. rujna 2020. godine na Fakultetu za turizam u Brežicama službeno je predstavljena znanstvena monografija “Program razvoja za održivi ruralni turizam u Moslavini” čiji su urednici Barbara Pavlakovič (Sveučilište u Mariboru, Fakultet za turizam Brežice), Marko Jurakić, (Vimal akademija – Udruga za razvoj ljudskih potencijala, Moslavačka Slatina) i Marko Koščak (Sveučilište u Mariboru, Fakultet za turizam Brežice), a izdavači Univerzitet u Mariboru, Vimal akademija i LAG Moslavina. Nakon službenog predstavljanja monografija je predstavljena gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina partnerima Konferencije za razvoj ruralnog turizma RRT2020.

Znanstvena monografija “Program razvoja za održivi ruralni turizam u Moslavini” rezultat je projekta kojim se želi potaknuti održivi ruralni turizam na širem teritoriju hrvatske regije Moslavine.

Ova znanstvena monografija predstavlja vrijedan znanstveni i stručni prilog svima koji su na bilo koji način uključeni ili se namjeravaju uključiti u održivi ruralni turizam, te onima koji se bave donošenjem strateških odluka koje se tiču održivog razvoja ruralnog turizma, općenito. Važno je istaknuti i činjenicu da ovakav tip monografije u kojoj postoji istraživačka sinergija između studenata i njihovih profesora na primjeru regije Moslavine predstavlja jedinstven didaktički primjer izrade monografije koja, u tom smislu, može poslužiti kao poticaj istovrsnim proučavanjima ostalih hrvatskih regija.
 (Dr. sc. SANDRA KANTAR, prof. v. š. – izvod iz recenzije)